Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Konstantin Somov (1869 – 1939), a tribute



The Boxer, 1933, λάδι σε καμβά.


Konstantin Somov, (1869 – 1939), αφιέρωμα στο Ρώσο ζωγράφο
Ο Konstantin Andreyevich Somov ( Ρωσικά: Константин Андреевич Сомов), γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1869 στην Αγία Πετρούπολη. Είχε την τύχη να γεννηθεί σε μια οικογένεια που λάτρευε την τέχνη αλλά και να έχει πατέρα τον Αντρέι Ιβάνοβιτς Somov (Andrei Somov), έναν σημαντικό ιστορικό τέχνης και επιμελητή του Μουσείου Ερμιτάζ. Ο Konstantin, ζώντας σε αυτό το περιβάλλον, από μικρός άρχισε να ενδιαφέρεται για την τέχνη της ζωγραφικής αλλά και τη μουσική και δεν θα αργήσει να εξελίχθη σε έναν σημαντικό Ρώσο καλλιτέχνη.

Self Portrait in the Mirror, 1928, λάδι σε καμβά.
 
Ο Somov σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών (Imperial Academy of Arts) της Αγίας Πετρούπολης από το 1888 ως το 1897 ενώ από το 1894 στο στούντιο Ilya Repin. Στη συνέχεια θα συνεχίσει τις σπουδές του στο Παρίσι στην Ακαδημία Colarossi από το 1897 έως το 1899, στον κύκλο του Léon Bakst, μαζί με τον Alexander Benois, τον Sergei Diaghilev και άλλους Ρώσους φίλους. Οι τρεις τους θα ιδρύσουν το World of Art και ο Somov που θα γίνει μέλος του θα πάρει μέρος στην πρώτη "World of Art" έκθεση της ένωσης αλλά και θα συμβάλει βοηθώντας τους στο περιοδικά της.
Εμπνευσμένος από τον Watteau και τον Fragonard ο Somov προτιμούσε να δουλεύει με ακουαρέλες και γκουάς αλλά και οι ελαιογραφίες δεν θα απουσιάσουν από το έργο του. Θα ασχοληθεί συστηματικά με εικονογραφήσεις βιβλίων που αποτελούν ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του. Για τρία χρόνια θα τον απασχολήσει το αριστούργημά του, Lady in Blue, αλλά θα παραμείνει και ως ένας από τους σημαντικούς προσωπογράφους του 18ου αιώνα.
Η πρώτη ατομική έκθεση στην Αγία Πετρούπολη θα πραγματοποιηθεί το 1903. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1910 ο Somov θα δημιουργήσει μια σειρά από ροκοκό Αρλεκίνους, καθώς σκηνές και εικόνες εμπνευσμένος από τα ποιήματα του Alexander Blok. Πολλά από τα έργα του εκτέθηκαν στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία, χώρα που θα εκδοθεί και η πρώτη μονογραφία του το 1909. Ο Somov συνέχισε να εργάζεται με θεματική το πορτρέτο και το τοπίο, αλλά και στην εικονογράφηση βιβλίων μέχρι το τέλος της ζωής του. Ήταν μέλος της Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης από το 1913 και καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών από το 1918.
Ο Somov ήταν ομοφυλόφιλος, γεγονός που τον επηρέασε βαθιά αλλά και που του δημιούργησε πολλά προβλήματα. Μην ξεχνάμε ότι ο Τσαϊκόφσκι μόλις το 1897 έχει αναγκαστεί να αυτοκτονήσει, ή, για να το πούμε ακριβώς όπως έγινε, τον εξανάγκασαν να αυτοκτονήσει για να μην βγει στην επιφάνεια η σχέση του με τον ανεψιό του. Ούτως η άλλως η Ρωσία δεν φημίζεται για τις ελευθερίες τις σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική διαφορετικότητα. Εξάλλου μια ματιά στη σημερινή κατάσταση πείθει και τον πιο δύσπιστο. Ήταν πολύ φυσικό λοιπόν ο Somov να ασφυκτιά μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, ένα κλίμα που παρά την επανάσταση δεν έλεγε να γίνει πιο ανεκτικό, ούτε σε επίπεδο κοινωνίας αλλά ούτε σε επίπεδο θεσμών.
Μετά τη Ρωσική Επανάσταση, και μην μπορώντας να αντέξει το περιοριστικό κλίμα και τον έλεγχο που επιχειρούσε να θέσει στις τέχνες το νέο καθεστώς, ο Somov το 1924 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά, βρήκε τη χώρα «απολύτως ξένη προς την τέχνη του» και έτσι το 1925 μετακόμισε στο Παρίσι, τόπο όπου και τελείωσε τη ζωή του. Ο Somov πέθανε στις 6 Μαΐου του 1939 και είναι θαμμένος στο νεκροταφείο Sainte Geneviève des Bois του Παρισιού.
Στις 14 Ιουνίου 2007, το έργο του Somov «The Rainbow», ένα τοπίο φιλοτεχνημένο το 1927, πωλήθηκε σε μια δημοπρασία από τον οίκο Κρίστις προς 7,33 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για έργο της ρωσικής τέχνης.

Πηγή

Konstantin Somov (From the art collections of Soviet Museums), Aurora Art Publishers (1989).
© κειμένου: gayekfansi.blogspot.gr
© έργων: στα μουσεία, στις γκαλερί και τις συλλογές που ανήκουν.


Reclining Male Nude,1931, υδατογραφία


(;)


A reclining man, 1936, λάδι σε καμβά.


Lyublennuye Vecher, 1910, υδατογραφία.


Cauchemar de la fièvre brulante, λάδι σε καμβά.


 (;)


Naked Young Man (B. Snezhkovsky), 1937, λάδι σε καμβά.


 
Reclining Male Nude, 1938, λάδι σε καμβά.


 Reclining Male Nude, υδατογραφία.


 
The Αpparition, 1938, λάδι σε καμβά.


Edge of the Forest Ligovo, λάδι σε καμβά.


 
Από την εικονογράφηση του «Δάφνης και Χλόη», 1930


In the Park of Versailles, 1894, λάδι σε καμβά.


Portrait of Vladimir Somov, λάδι σε καμβά.


  
Filipp Malyavin: Portrait of Artist Konstantin Somov , 1895. The State Russian Museum. Λάδι σε καμβά.


Self Portrait, 1898, υδατογραφία.


In the Mirror, υδατογραφία.


 
The guitarist, λάδι σε καμβά.


 
Portrait of a Man, 1933, λάδι σε καμβά.


 
Portrait of N. Poznyakov, 1910, κάρβουνο σε χαρτί


 
Portrait of S. Dyagilev, 1893 λάδι σε καμβά.


 
Portrait of Artist a Benua, ακουαρέλα και μολύβι.


Male Nude With Cigarette, υδατογραφία.


 
Landscape with Lake, 1896, υδατογραφία.


Porcelain Figurines on a Stone Shelf, υδατογραφία.


The Interior of the Pavlovs country house, 1899, λάδι σε καμβά.


Lady in Blue, λάδι σε καμβά.


Kiss Silhouette, 1906, υδατογραφία


The Lovers, 1933, υδατογραφία

 
The Road to Sekerin, λάδι σε καμβά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου